3 tips för att leva sparsamt med barn

8 mars 2023

Att bli förälder är en av de mest givande upplevelserna i livet, men det kan också vara en av de mest utmanande, både rent psykiskt och fysiskt, men även för plånboken. Just den ekonomiska delen är erkänt en av de de största utmaningarna för nya föräldrar.

Det kan vara en stor utmaning att få pengarna att räcka till, men det är inte omöjligt. Det finns flera sätt att minska sina utgifter och leva mer sparsamt även om man precis fått barn. Här är tre av de bästa tipsen enligt oss på Medveten Mini!

1. Gör en budget och håll dig till den

Det kan tyckas vara en självklarhet, men det är viktigt att sätta sig ner och räkna ut exakt vad dina pengar ska användas till och hur mycket du realistiskt sett har råd att spendera varje månad. Gör en lista över alla dina inkomster och utgående kostnader, inklusive nödvändiga saker som mat och blöjor samt lyxvaror som kanske inte är lika nödvändiga.

Börja sedan att titta på hur du kan minska dina utgifter. Det finns ingen anledning att helt avstå från en specifik utgift, men små förändringar kan göra stor skillnad. Om du till exempel spenderar 500 kr i veckan på hämtmat kan du se om du kan minska detta till 300 kr genom att laga mer mat hemma.

Ja, du förstår vart det här leder. En budget är inte till för att du ska dra ner på alla dina utgifter helt och hållet, utan snarare att vara mer uppmärksam på vad dina pengar går till och hur du kan minska slöseriet.

2. Använd barnbidraget på ett klok sätt

Om du är förälder i Sverige har du rätt till barnbidrag, som för närvarande uppgår till 1 250 kronor i månaden per barn. Detta är en generös summa pengar som kan användas för att hjälpa till med kostnaderna för att uppfostra ett barn.

Är du en av alla de föräldrar i landet som lever på en stram budget är det extra viktigt att du använder dessa pengar på ett klokt sätt. Ett av de bästa sätten att göra detta är att varje månad avsätta lite pengar på ett sparkonto. På så sätt kommer du att ha ett sparkapital att falla tillbaka på om du någonsin behöver det.

3. Avsluta onödiga prenumerationer

Allt för många svenskar prenumererar på onödigt många olika abonnemang och prenumerationer som de inte längre använder men som de fortsätter att betala för, t.ex. ett medlemskap på ett gym eller en tidningsprenumerationer.

Det är aldrig försent att ta sig tiden att gå igenom alla dessa onödiga abonnemang, och säga upp de som du inte behöver. På så sätt frigör du lite extra pengar varje månad som du kan använda till viktigare saker, som blöjor och barnmat!