Hicka bebis – Varför hickar spädbarn så ofta?

18 mars 2024

Som småbarnsförälder har du säkert någon gång funderat över varför spädbarn hickar så ofta efter amning. Hicka hos bebisar är ett vanligt fenomen som ofta inträffar utan någon direkt anledning. Detta även om det verkar besvärligt, är vanligtvis helt ofarligt och något som alla barn gör.

Men om du trots detta är orolig för ditt barn eller känner att din bebis hickar mer än normalt så är det såklart värt att ta reda på mer kring detta ämne. Läs vidare för att lära dig mer om vad som gäller kring bebis hicka och allt därtill.

Varför hickar bebisar?

Spädbarn hickar ofta i samband med att de ammats råkat svälja luft. De är mer benägna att få in luft i magen än vad vuxna är och när denna luft blir instängd och trycker på diafragman, den stora andningsmuskeln under lungorna, kan det orsaka hicka. Även om det kan verka besvärligt, är hicka i de flesta fall helt ofarlig och löser sig av sig själv.

Nyligen har dock forskare upptäckt att när spädbarn hickar, hjälper det deras hjärnor att lära sig om kroppen. Det här hittades av forskare vid University College London när de studerade spädbarn. De använde speciella verktyg för att se vad som händer i bebisarnas hjärnor och kroppar när de hickar.

Forskarna kollade på 13 små barn och använde sensorer på deras huvuden och magar för att se detta.

Tidigare visste man att hicka kommer från när diafragman, en muskel under lungorna, drar ihop sig snabbt. Men, vad de upptäckte var nytt. De såg att varje gång en bebis hickar, så skapar det speciella signaler i hjärnan. Dessa signaler hjälper bebisar att förstå ljudet av hicka och känslan av att diafragman drar ihop sig.

Det här är viktigt eftersom det hjälper bebisar att lära sig mer om deras egna kroppar. Med tiden kan det också hjälpa dem att kontrollera sin andning på egen hand. Så, även om hicka kan verka lite konstigt, spelar det en stor roll i hur bebisar lär sig om sin kropp.

Spädbarn hicka efter amning

Hicka är något som ofta kan dyka upp hos spädbarn, speciellt i samband med eller efter att de har ammats. Detta beror på att de kan svälja en del luft när de ammar, vilket kan leda till hicka. Som tur är finns det några knep för att hjälpa till att minska hickan.

Ett bra första steg om ditt barn börjar hicka under amningen är att ta en kort paus. Du kan prova att byta position på barnet, få barnet att rapa, eller vila lite. Ibland kan även att fortsätta amma barnet vara till hjälp, eftersom det kan vara lugnande och få hickan att avta.

Om du märker att hicka är ett återkommande problem vid matning, kan det vara en god idé att justera hur ofta och hur mycket ditt barn äter. Försök med mindre mängder mat vid fler tillfällen under dagen. Detta kan minska mängden luft som sväljs vid varje matning.

Att se till så ditt barn rapar mer frekvent under måltiderna kan också vara en effektiv metod för att förebygga hicka.

Om du använder flaska, tänk på att hålla den så att botten är högre än nappen, vilket hjälper till att undvika att luft hamnar där barnet suger. Detta kan göra en stor skillnad i hur mycket luft ditt barn sväljer under matningen.

Hur länge varar hicka?

Det är inte ovanligt att nyfödda och spädbarn hickar ganska ofta, ibland flera gånger dagligen. Denna hicka kan hålla i sig upp till tio minuter eller till och med längre ibland. Men så länge som ditt barn verkar vara på gott humör och inte verkar störas av hickan, är det inget att vara orolig för. Hicka är helt normalt och inte skadligt för ditt barn.

I de flesta fall är det bästa sättet att hantera hicka hos spädbarn att helt enkelt låta det gå över av sig självt. Det finns inget behov av att försöka stoppa hickan om den inte tycks påverka barnets välbefinnande.

Kan man lindra hickan?

Även om hicka hos spädbarn är helt ofarlig, är det förståeligt att föräldrar vill hitta sätt att lindra obehaget för sina små barn. När hickan väl börjar finns det några metoder du kan prova för att stoppa den.

Att hålla ditt barn i en upprätt position och försiktigt klappa det på ryggen kan ofta vara till hjälp. Denna metod är bra för att hjälpa barnet att slappna av och kan ibland stoppa hickan.

Ett annat sätt att lugna barnet och potentiellt få hickan att upphöra är att amma eller mata barnet. Att suga och svälja kan bidra till att minska hickan.

En napp kan också vara effektiv för att minska hickandet, även om det inte finns vetenskapliga bevis som stöder detta. Det kan dock vara värt att prova, eftersom sugrörelsen kan vara lugnande för barnet.

Slutligen är det också ett alternativ att bara vänta ut hickan. Hickan brukar inte vara långvarig och kommer ofta att avta av sig själv efter en kort stund. Så ibland är det bästa du kan göra att bara ge det lite tid och låta hickan gå över på egen hand.

Kan man förebygga hicka hos barn?

Att minska risken för hicka hos nyfödda kan vara utmanande eftersom exakta orsaker till hicka inte alltid är tydliga, och ibland kan hicka dessutom vara till nytta för barnet. Trots detta finns det några saker föräldrar kan göra för att potentiellt minska risken för hicka hos sina barn.

Ett sätt att förebygga hicka är att se till att mata ditt barn innan det blir för hungrigt och börjar gråta. Att hålla barnet lugnt vid måltiden kan göra det lättare för dem att äta utan att svälja för mycket luft, vilket kan leda till hicka.

Försök att ge ditt barn mindre mängder mat mer frekvent istället för stora måltider på en gång. Att ta korta pauser för att låta barnet rapa under och efter matningen kan också hjälpa till att frigöra eventuell luft som sväljts, vilket minskar risken för hicka.

Efter att ha matat barnet, undvik att göra snabba eller studsiga rörelser som kan stimulera hicka. Att hålla barnet i en upprätt position i ungefär 30 minuter efter måltiden kan underlätta matsmältningen och förhindra hicka.

Vad gör man när inget hjälper?

Om du har provat alla metoder för att lindra ditt barns hicka utan framgång, kan det vara bra att komma ihåg att hicka i sig sällan är något att oroa sig över. Det anses vara både normalt och ofarligt. Dock, om du märker att ditt barn regelbundet upplever hicka som verkar störa eller orsaka obehag, är det en god idé att ta upp detta med en läkare.

Särskilt bör du vara uppmärksam om hickan verkar påverka ditt barns humör, exempelvis om barnet blir tydligt upprört av hickan, eller om hickan stör barnets sömn. Dessutom, om hicka fortfarande uppstår med hög frekvens efter att barnet har passerat 1 år, kan det vara en signal om att det är dags att söka medicinsk rådgivning.

I dessa situationer kan hicka vara ett symptom på andra underliggande problem som behöver uppmärksammas. Din vårdgivare kan erbjuda råd eller undersökningar för att säkerställa att det inte finns några andra hälsoproblem som behöver åtgärdas. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och få professionell hjälp när det gäller ditt barns hälsa och välbefinnande.