Hur börjar man budgetera och planera sin matvaruhandel?

9 februari 2023

Om du är en av dem som ständigt slänger gammal mat, köper mat på impuls i affären och ständigt överskrider sin matbudget är du inte ensam. Men det betyder inte att du inte kan ändra dina vanor. Faktum är att det finns några enkla steg du kan ta för att börja budgetera och planera din livsmedelsaffär redan idag.

Det första steget är att ta en noggrann titt på dina konsumtionsvanor. Brukar du spendera mer på helgerna? På vardagar? Vid vissa tidpunkter i månaden? Om du vet när du är mest benägen att spendera för mycket kan det hjälpa dig att göra en plan för att undvika dessa situationer i framtiden.

När du väl har bättre koll på detta är det därefter dags att börja budgetera och planera dina matinköp. Detta är såklart lättare sagt än gjort, men det ett par olika tips som kan hjälpa dig på vägen.

1. Ta en titt på dina utgiftsvanor

Som sagt är det första steget är att ta en titt på dina utgiftsvanor. Detta gäller både din livsmedelsbudget och din totala budget. Ta en titt på vad dina pengar går till varje månad och se var du kan skära ner.

Köper du mycket onödig mat och varför isåfall? Går du ofta ut och äter eller köper du mycket hämtmat? Allt detta är saker som snabbt adderas upp till stora summor pengar som på nolltid kan börja tära på din ekonomi.

2. Gör en lista över vad du behöver köpa hem varje vecka

Att för varje vecka sätta sig ner i lugn och ro för gör en lista över all mat som du behöver köpa hem kan tyckas vara mycket arbete, men det behöver faktiskt inte ta särskilt lång tid, Och det kommer att spara mycket pengar i längden.

Innan du går till affären, ta en titt på vad du redan har hemma och se vad du planerar att äta under veckan. Gör sedan en lista över alla andra saker du behöver för veckan som kommer. Detta enkla steg kan hjälpa dig att undvika impulsköp och spara mycket pengar med tiden.

När du gör denna lista bör du med fördel kolla vilka kampanjprodukter finns i din lokala matvaruaffär. På så sätt kan du spara mycket pengar på mat som annars skulle varit dyrare.

3. Handla inte när du är hungrig

Att göra en matlista som du ska hålla dig till, men att verkligen hålla dig till den är en annan historia. En av de främsta orsakerna till att folk inte lyckas hålla sin matbudget är att de handlar när de är hungriga.

När man känner sig hungrig är det mycket lätt att göra impulsköp och till slut spendera mycket mer pengar än vad man ursprungligen hade tänkt sig. Så innan du går och handlar, se till att du har ätit en måltid eller åtminstone hade ett mellanmål. På så sätt kan du hålla dig till din inköpslista och undvika att spendera för mycket pengar.

4. Handla så få gånger som möjligt

Ett annat sätt att spara pengar på matvaror är att handla så få gånger som möjligt. Ju fler gånger du går till mataffären, desto större är sannolikheten att du gör impulsköp och spenderar för mycket.

Om du kan, försök att handla mat en gång i veckan eller till och med en gång varannan vecka. På så sätt kan du köpa allt du behöver på en gång och minskar risken för att göra impulsköp.