Hur får man egentid som förälder?

28 februari 2023

Beslutet att förälder är ett av de viktigaste och mest omvälvande besluten du någonsin kommer att fatta, men det är också ett av de mest utmanande. Som förälder måste du försöka pussla ihop arbete, egentid, familjetid och samtidigt uppfylla ditt barns behov och samtidigt. Det kan vara svårt att hitta denna balansen, men det är viktigt att hitta sätt att få livet att fungerar för dig även när du blivit förälder.

Innan vi börjar titta närmare på hur att få egentid som förälder är det först och främst viktigt förstår att din tid är värdefull och att det är helt okej att du vill ha tid för dig själv trots att du har barn och familj.

Föräldraskap är ett heltidsjobb och det är viktigt att komma ihåg att du förtjänar att ha tid för dig själv också. Det kan vara lätt att känna sig skyldig till att vilja ha egentid, men det är viktigt att komma ihåg att det är viktigt att ta hand om sig själv för att kunna ta hand om sin familj.

Planera upp vardagen tillsammans med din partner

Ett sätt att få lite mer egentid är att sätta sig ner med din partner och planera upp sina veckor tillsammans.

Genom att synkronisera era scheman och dela på de vardagsuppgifter som ni har, kan ni se till att det finns tid för er att spendera på era egna intressen. Det kan innebära att du tar en timme för dig själv på morgonen för att läsa eller träna, eller att du planerar in en regelbunden tjejkväll eller killkväll.

Hur din egentid än ser ut, se till att du planerar in det i din vecka så att du faktiskt får tid till att göra de saker som du tycker om. Såklart kommer det vara svårt att alltid hålla sig till planen, och du ska nog inte förvänta dig det, men att ha en plan är trots detta ett bra sätt att se till att du får den egentid du behöver.

Skaffa en barnvakt

Om du och din partner har svårt att samordna era scheman, eller om du är singel, kan du också anlita en barnvakt för att få utrymme till din egentid. Det kan vara en familjemedlem, en vän, en granne eller någon helt annan person.

Det kan vara en stor avlastning att ha någon du litar på som kan se efter dina barn när du är ute. Detta är ett bra sätt för dig att få lite tid för dig själv utan att behöva oroa dig för ditt barn. Det är viktigt att komma ihåg att det är det är okej att be om hjälp, och det finns många människor som mer än gärna hjälper till.

Ibland går det inte att få ihop det

Som förälder ställs man ofta inför en hel del utmaningar och jobbiga beslut. Så om du har svårt att ta dig tid för dig själv är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Det finns många andra föräldrar där ute som befinner sig i samma situation som du.

Det är också viktigt att komma ihåg att din situation är unik och att det inte finns någon universallösning för att få tid för dig själv. Det som fungerar för en familj kanske inte fungerar för en annan, så det är viktigt att hitta det som fungerar bäst för dig och din familj.