Hur får man renoveringen att gå ihop som småbarnsförälder?

19 februari 2024

Att balansera livet som småbarnsförälder med en pågående renovering kan vara en rejäl utmaning. Det kan kan säkert kännas som en omöjlighet för många småbarnsföräldrar att få tid till en renovering när de redan nu får livet att gå ihop.

Denna artikel kommer dock att ge konkreta tips och strategier för hur du som småbarnsförälder kan navigera och lyckas få tid till en renovering. Vi kommer att gå igenom allt du behöver veta: allt från att skapa en realistisk tidsplan till att anlita rätt hjälp.

Stressa inte i onödan

Renoveringar kan vara en stressiga, särskilt när man samtidigt ska ta hand om små barn. Men det är viktigt att komma ihåg att stressa inte i onödan. Det är lätt att sätta upp alldeles för höga förhoppningar och mål kring hur snabbt man ska kunna genomföra renoveringen. Men sanningen är att renoveringar ofta tar längre tid än vad man initialt har planerat – och det är helt okej.

Det är mer fördelaktigt att ha inställningen att renoveringen får ta den tid den behöver. Genom att sätta upp realistiska förväntningar från början kan stress och press minskas. Dessutom, om du accepterar att det kommer att finnas oväntade förseningar och utmaningar längs vägen, kommer det att vara lättare att hantera dem när de uppstår.

Så, nästa gång du känner att stressen börjar byggas upp, ta ett djupt andetag och påminn dig själv om att det inte gör någonting att det drar ut på tiden. Renoveringar är en process, och det är viktigt att njuta av resan så mycket som möjligt, trots utmaningarna som kan komma på vägen.

Anlita hjälp från hantverkare

Det kan vara till stor hjälp att anlita kunniga hantverkare när du som småbarnsförälder står inför en renovering. Trots den ökande kostnaden i form av arbetskraft kan detta verkligen underlätta för att få renoveringen att gå ihop. Detta gäller oavsett om ni ska lägga om taket eller om ni ska renovera badrummet.

Hantverkare har den nödvändiga expertisen och erfarenheten för att säkerställa att jobbet blir korrekt utfört, vilket sparar både tid och pengar i långa loppet. Dessutom kan de hjälpa till att navigera genom komplexa byggregler och föreskrifter, vilket kan vara svårt att hålla reda på som lekman.

För att hitta lämpliga aktörer att kontakta bör du kolla runt efter vilka som finns i ditt närområde till att börja med. Då kan du samtidigt prata med vänner och kollegor om de har något bra tips på någon du kan anlita. Du kan också söka runt på nätet (exempelvis kan du googla på ”takläggare Västerås” om du söker efter en takläggare i Västerås).

Ta ett projekt i taget

Vi vet att det kan vara frestande att ta tag i flera hemmaprojekt på en och samma gång, särskilt när man bara vill bli klar med allting så snabbt som möjligt. Men detta kan snabbt bli överväldigande, särskilt för en småbarnsförälder med begränsad tid.

Därför är det bästa rådet att ta ett projekt i taget. Genom att fokusera på ett område i taget kan du se till att varje del av renoveringen får den uppmärksamhet och omsorg den förtjänar. Detta minimerar också risken för misstag och gör att du kan hålla en bättre överblick över projektets framsteg och budget.