Så gör du ditt badrum barnvänligt

2 juli 2024

Att skapa ett barnvänligt badrum kan verka som en utmaning, men med några enkla justeringar kan du göra det både säkert och roligt för barnen.

Genom att tänka på barnens behov kan du göra badrummet till en plats där hela familjen trivs. Läs vidare för att ta reda på hur du kan göra detta.

Säkerhetsåtgärder för barn i badrummet

För att skapa ett säkert badrum för barn är det viktigt att överväga flera olika aspekter. Halkrisk är en av de största farorna, så se till att använda halksäkra mattor och golvbeläggningar.

Se även till att förvara rengöringsmedel och andra kemikalier utom räckhåll för barnen. Använd skåp med barnlås för att säkerställa att barnen inte får tag på något farligt. Installera även en termostatblandare som förhindrar att vattnet blir för varmt och orsakar brännskador.

Vi skulle även säga att det är klokt att säkra alla möbler och hyllor så att de inte kan välta.

Praktiska lösningar för barnvänlig badrumsinredning

En av de första sakerna du kan göra för att göra badrummet mer barnvänligt är att investera i en stabil och halkfri pall. En sådan pall gör det möjligt för ditt barn att nå upp till handfatet och borsta tänderna eller tvätta händerna på egen hand.

För att göra badrummet roligare kan du dekorera med färgglada och lekfulla detaljer som duschdraperier med barnens favoritkaraktärer eller väggdekaler som enkelt kan bytas ut. Detta gör badrummet till en plats där barnen trivs och känner sig bekväma.

En annan praktisk lösning är att använda krokar i barnens höjd för handdukar och badrockar, vilket gör det enklare för barnen att hänga upp sina saker och bidrar till att hålla badrummet städat.

Låt barnen vara med att bestämma

Barnen kan med fördel självklart vara med och bestämma i utformningen av badrummet, vilket kan göra stor skillnad för hur de upplever rummet. Det handlar inte om att uppfylla alla deras önskningar, men att lyssna på deras åsikter kan skapa en känsla av delaktighet och ansvar.

Låt dem välja färger på handdukar, tvålar och andra små detaljer så att de känner sig hörda och viktiga, vilket kan göra badrummet till en plats där de trivs bättre.

Låt en rörmokare utföra arbetet

Det blir alltid bäst att låta en rörmokare utföra arbeten i badrummet. Det ger också en trygghet i att veta att badrummet är säkert för barnen att använda. När det gäller vissa arbeten i badrummet är det faktiskt till och med ett krav på att det måste vara en behörig person som utför arbetet.

Som tur är finns det duktiga och behöriga aktörer i hela landet som kan hjälpa till med just den här biten. Låt oss ta ett konkret exempel: på rormokare-sodermalm.se kan du som bor på Södermalm enkelt komma i kontakt med en behörig och kunnig rörmokare.

Genom att anlita en rörmokare säkerställs att installationer och reparationer görs korrekt vilket minskar risken för framtida problem och olyckor.