Såhär gör du matlagningen till en familjeaktivitet

11 januari 2023

Du är inte ensam om du tycker att den tid du spenderar i köket för att laga mat känns mer som en syssla än som en rolig familjeaktivitet. I dagens hektiska värld kan det vara svårt att hitta tid att ta det lugnt och njuta av en måltid tillsammans.

Men att göra matlagning till en familjeaktivitet behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande. Det kan vara ett perfekt tillfälle för att spendera tid tillsammans i familjen, och faktum är också att maten många gånger blir mycket godare om man lagar de tillsammans.

Här är några tips på hur du kan göra matlagning till en familjeaktivitet!

Planera tillsammans vad ni ska äta under veckan

För att alla familjemedlemmar ska känna att de är delaktiga och vill delta i matlagningen är det viktigt att tillsammans planera i förväg vad ni kommer att äta under veckan. Detta kan göras genom att sätta sig ner tillsammans som familj och komma på matidéer som alla känner kan vara roliga att laga tillsammans.

Såklart är det svårt att komma på idéer som alla familjemedlemmar alltid kommer komma överrens om, men för att lösa detta problem så kan ni kan turas om att bestämma vad ni ska laga. På så sätt kan alla känna att de har något att säga till om i matlagningen-

Ta kommando som vuxen

För att matlagningen med familjen inte ska sluta upp i kaos, är det viktigt att ta ansvar som vuxen och ha en tydlig plan för vad som ska göras. Detta innebär att du måste handla ingredienser i förväg och även ha en tydlig idé om hur du vill att rätten ska bli.

Men samtidigt är det viktigt att göra dina barn delaktiga i processen och låta dem hjälpa till med vad de kan göra. Till exempel kan yngre barn hjälpa till med att mäta upp ingredienser medan äldre barn kan hjälpa till med mer invecklade uppgifter som att hacka grönsaker eller liknande.

Var tydlig med säkerhetstänket

Om du ska involvera dina barn i matlagningen är det viktigt att vara tydlig med säkerheten redan från början. Det innebär till exempel att de inte får använda vassa knivar eller att de ska vara försiktiga med varma ytor och föremål.

Det sista du vill är att någon i familjen ska skada sig, så det är därför viktigt att vara tydlig med säkerheten redan från början.

Gör matlagningen till något roligt

Det viktigaste är förstås att alla inblandade tycker om upplevelsen. Det innebär att du inte ska sätta för stor press på dig själv och dina familjemedlemmar. Fokusera i stället på att njuta av den tid ni tillbringar tillsammans och skapa fina minnen.

Varför inte slå på lite härlig musik eller en bra ljudbok medan du lagar mat. Möjligheterna är nästan oändliga, så var kreativ och ha kul!