Tips för shopping med barn

17 december 2022

Att shoppa själv är verkligen inte samma sak som att shoppa med barn. Det är inte ovanligt att barn snabbt kan bli uttråkade av att gå runt i affären tillsammans med dig, men med det sagt kan det också bli en rolig och givande upplevelse för både dig och dina barn.

Men hur gör man då så att shoppingen med sitt barn till något roligt som man kan göra tillsammans, snarare än något som slutar med bråk och sura miner?

Ja, såklart finns det inget universalt svar eftersom alla familjer fungerar och ser olika ut. Men här är några allmänna tips som kan bidra till att göra upplevelsen roligare för alla inblandade!

Berätta för ditt barn vad ni ska köpa

Ett sätt för att få shoppingen med ditt barn lite roligare är att involvera ditt barn i vilka planer du har med shoppingen. Om du till exempel ska köpa en nya kläder, berätta det för ditt barn och fråga vad det tycker om vad du ska köpa. På så sätt kan de känna sig delaktiga i processen och det är mer sannolikt att de kommer att ha roligt.

Hur mycket du kan involvera ditt barn i själva shoppingen beror såklart på hur gammal barnet är, och hur pass stort intresse de har. Men även små barn kan roas av att titta på saker i butiken och känna sig delaktiga, även om de inte är tillräckligt gamla för att helt förstå.

Var tydlig med hur man beter sig i affären

Naturligtvis måste du också vara tydlig med hur du förväntar dig att ditt barn ska bete sig i butiken. Vanligt hyfs som att inte springa runt och skrika, och att inte hålla på och röra saker som man inte ska köpa.

Om du är tydlig med dina förväntningar från början är det troligare att ditt barn kan hålla sig till dem. Ni kanske till och med vill komma fram till en kort uppsättning regler tillsammans innan ni åker, och om barnet kan lyda dessa regler, så kanske de kan få någon form av belöning från dig?

Ta med underhållning för yngre barn

Ibland spelar det ingen roll hur pass involverad och delaktig i shoppingen du försöker gör ditt barn, så kommer de ändå att bli uttråkade. Detta gäller särskilt för yngre barn som kanske inte har tillräckligt med tålamod för att gå i affärer under längre perioder.

I dessa fall kan det vara bra att ta med någon form av underhållning för ditt barn. En liten leksak eller ett handhållet spel kan räcka för att roa dem medan du avslutar din shoppingrunda.

Välj rätt tidpunkt för att handla

En annan viktig faktor för om det är roligt att shoppa med ditt barn är naturligtvis tiden du väljer att göra det. Om du försöker shoppa när det är trångt och kaotiskt i butiken är det troligt att både du och ditt barn blir stressade och får en dålig tidpunkt.

Försök i stället att shoppa när det inte är så mycket folk, till exempel på vardagsmorgnar eller kvällar. På så sätt kan du undvika trängseln och få en mer avslappnad upplevelse.